Willen, maar niet kunnen..

Het is weer eens zover. Mijn eeuwige schaduw, ook wel fibromyalgie genoemd, is overduidelijk aanwezig. Het kwakkelende weer was knudde, de vrieskou was qua luchtvochtigheid goed maar qua temperatuur ruk en nu weer wisselvalliger weer is nog erger. Tel daar spanningen en lange/zware werkdagen bij op en voila: ‘vriend’ fibro laat zich weer gelden.
Heel kort gezegd betekent dat inleveren qua kracht, veerkracht, slaap en door die dingen bij elkaar ook op emotioneel vlak. Ik raak weer gefrustreerder, heb meer moeite mn emoties binnen de perken te houden en moet op mn tellen passen met hoe vol ik de agenda plan..

Om een beetje een idee te geven hoe dit voor mij werkt, kun je de lepel-theorie toepassen. Voor wie het niet kent, hieronder een voorbeeld ervan.

image

Een gemiddelde werkdag begint dus voor ik vertrek al met 6 lepels gebruiken: opstaan (1), douchen (2), aankleden (1) en medicatie regelen (2). Dan ga ik dus werken (4 lepels, uitgaande van een gemiddelde werkdag). Dan nog sociale contacten (3) en tenslotte eten voor de volgende dag klaarmaken (2 lepels). Dat zijn dus alle 15 lepels, uitgaande van een “normale” werkdag van 8 uur. Mijn werkdagen zijn in de regel 11-12 uur, dus dat is al snel 2 lepels meer. Dan kom ik dus op 17 lepels, keer 5 dagen in de week. 10 lepels per week meer dan ik in theorie heb. Die mis ik dus in het weekend, dan heb ik 20 lepels voor beide dagen.
Dit alles gaat uit van een normale tot goede dag. Op een slechte dag is uit bed komen, douchen, aankleden en iets van sociale contacten het hoogst haalbare. 7 lepels dus, meer lukt simpelweg niet.

Zoals vaker gezegd: ik wil niet zielig doen of medelijden. Ik moet soms ook mn ei kwijt, mn frustraties uiten en gewoon even van me af schrijven. Dat is wat ik nu even nodig had, ook ik ben maar een mens…

3 gedachtes over “Willen, maar niet kunnen..

    • Ik vind het een mooie manier van overbrengen hoe het werkt. Moet er wel bij zeggen dat ik de ene dag meer lepels tot mijn beschikking heb dan de andere overigens. Sommige dagen (regenachtige, koude dagen vooral) heb ik misschien 5 lepels, andere wel de ‘gewone’ 15. Je leert ermee dealen in de regel, maar leuk of makkelijk is het nooit.

    • Daarbij vind ik het lastig om er qua werk open in te zijn. Als mijn baas het zou weten, kan ik een contract vergeten. “Niet betrouwbaar genoeg en te groot risico op verhoogd ziekteverzuim” zal het oordeel zijn… Dus hou ik het stil, zolang het gaat. Niet eerlijk misschien, maar wel de enige manier om mn baan, die ik ondanks alles altijd uit kan voeren overigens, te houden. Vroeg of laat moet ik open kaart spelen, maar liever laat dan vroeg in dit geval.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s